dieren en vuurwerk

Het gemeentebestuur vraagt feestvierders extra voorzichtig te zijn om dierenleed te voorkomen.

Het gemeentebestuur wenst iedereen veel plezier tijdens de feestdagen maar roept op om ook aan de dieren te denken. Mensen vinden vuurwerk mooi en spannend maar voor veel dieren is dit een zeer angstaanjagend verschijnsel. Dieren begrijpen er niets van en worden heel angstig, ze lopen in paniek weg van het lawaai en de lichtflitsen. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond.

Steek dus liever geen vuurwerk af en hou zeker rekening met volgende tips:

  • Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af, haal de rolluiken helemaal naar beneden en sluit de gordijnen. Laat het licht aan en de radio of TV spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen. Als je hond zeer gevoelig is voor harde knallen, vraag de dierenarts dan een licht kalmeermiddel voor te schrijven.
  • Zet konijnen, hamsters en andere dieren in hun kooi en plaats ze binnen of in een goed afgesloten stal of garage.
  • Hou paarden,ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal.
  • Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook grotere dieren zoals paarden en koeien hebben veel schrik van vuurwerk.
  • Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer voor het aansteken of de dieren er zich niet verstopt hebben (konijnen en egeltjes bijvoorbeeld).
  • Waarschuw je buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.

Contactinformatie