asbesthoudend afval

 

Asbest werd in het verleden in heel wat (bouw)producten verwerkt omdat deze vezelachtige minerale stof over heel wat goede eigenschappen beschikt: hittebestendig, slijtvast, isolerend, gemakkelijk te verwerken, goedkoop,...  Asbest heeft echter ook één groot nadeel: inademing van asbestvezels is schadelijk voor de gezondheid. Sinds 1998 is het verboden om asbest nog te verwerken in bouwmaterialen.

Asbest is in het verleden echter veel gebruikt in golfplaten, dak- en gevelleien, bloembakken, glasaltoepassingen, onderdakplaten, afvoerbuizen en -goten, vloertegels, imitatiemarmer, vensterdorpels en muurkappen, afdichtingskoorden, plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen,…

Zeven veiligheidstips voor wie zelf hechtgebonden asbest wil verwijderen

  1. Controleer of het materiaal nog aan elkaar hecht, nog in relatief goede staat verkeert, en makkelijk zelf te verwijderen valt. Is dat niet het geval, dan neem je best contact op met een erkende firma die asbest verwijdert.
  2. Bevochtig het materiaal intens, zodat eventueel loskomende vezels niet gaan rondwaaien.
  3. Verwijder de delen één voor één met de hand.
  4. Gebruik uitsluitend handwerktuigen, zeker geen boormachine of slijpschijf.
  5. Zorg als je binnenshuis werkt voor een goede verluchting, en reinig achteraf met water. Gebruik geen stofzuiger!
  6. Spring voorzichtig om met het verwijderde materiaal zodat het niet breekt.
  7. Breng kleine hoeveelheden samenhoudend asbestafval meteen naar het recyclagepark. Bevochtig het materiaal eerst. Deponeer het voorzichtig in de hiertoe voorziene container en zeker niet bij het bouw- en sloopafval. Grote hoeveelheden voer je best af via een gespecialiseerde firma.

Tarieven

Recyclagepark : eerste 200kg/per gezin per jaar gratis, daarna 0,08 euro/kg

Bron: brochure 'Asbest in en om het huis. Veilig omgaan met asbesthoudend materiaal' van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid.

Contactinformatie